Noten branden

Het branden van noten, ook wel roosteren van noten genoemd wordt gedaan om de noten een sterkere smaak te geven. Noten van zichzelf bevatten al een unieke smaak, maar wanneer noten gebrand worden, is deze nog sterker. Bovendien wordt de noot ook wat knapperiger, waardoor die een heerlijke ‘bite’ krijgt. Wil jij weten hoe je dit kan doen en wat de voor- en nadelen zijn van het roosteren van noten. Wij leggen het aan je uit in deze blog. 

Hoe noten branden?

Hoe moet je noten branden? Dat zullen wij je stap voor stap uitleggen. Allereerst moet je voor naturel noten aanschaffen. Dit zijn dus ongezouten, rauwe noten. Allereerst moet je de oven voorverwarmen op 175 graden. Je kunt noten ook in een pan roosteren, maar zij zullen zo niet gelijkmatig verhit worden en sneller verbranden. Als je begint met het roosteren van noten is het handig om ze op formaat te sorteren. Zo kunnen ze per formaat los in de oven, zodat de noten zo gelijkmatig mogelijk garen. Als de noten goed verdeeld zijn op een ovenplaat, zijn ze ready om geroosterd te worden. Tussendoor is het belangrijk om te roeren. Bovendien moeten de noten nauw in de gaten gehouden worden, aangezien het op de minuut aankomt of de noten aanbranden of net goed zijn. Het is beter om de noten te vroeg uit de oven te halen dan te laat. 

Hoelang moeten noten roosteren?

Het verschilt per notensoort hoelang de noten geroosterd moeten worden. Hieronder delen wij een overzicht per noot: 

 

Soort noot Tijd Omdraaien Overige tijd
Amandelen 4 minuten →  nog 4 minuten
Cashewnoten 7 minuten →  nog 7 minuten
Hazelnoten 4 minuten →  nog 4 minuten
Pecannoten 5 minuten →  nog 5 minuten
Pistachenoten 5 minuten →  nog 5 minuten
Macadamianoten 5 minuten →  nog 5 minuten

 

Waarom noten roosteren?

Waarom zou je eigenlijk noten roosteren? Dit heeft namelijk diverse voor- en nadelen. Qua voordelen is het zo dat de smaak van noten versterkt wordt wanneer ze gebrand worden. Sommige noten zijn überhaupt niet eens lekker als ze niet gebrand zijn, zoals pinda’s. Cashewnoten en macadamia’s krijgen pas die unieke, sterke smaak nadat ze gebrand zijn. Walnoten en paranoten worden nooit geroosterd, omdat deze daar juist ranzig en bitter van worden. Het nadeel van het branden van noten is dat het niet alle vitaminen en mineralen in de noten worden behouden. Deze gaan verloren in de oven. Gebrande noten bevatten echter geen extra vetten. 

 

Menu