Noten waar zink in zit

Zink is een voedingsstof die zich bevindt in verschillende soorten eten, waaronder noten. Zink is een belangrijke voedingsstof en zorgt voor extra weerstand en de vorming van eiwitten en weefsel in het lichaam. Deze voedingsstoffen kun je op een natuurlijke manier binnenkrijgen door het eten van noten bijvoorbeeld. In deze blog vertellen wij je in welke noten zink zit, hoeveel dit precies is en waarom zink nu zo belangrijk is. 

Wat zijn noten waar zink in zit?

Er zijn een aantal noten waar veel zink in zit. Hier geven wij je een overzicht van welke noten dit zijn en hoeveel zink deze noten dan precies bevatten. 

Notensoort Hoeveelheid zink
Cashewnoten 5,8 mg zink per 100 gram
Pecannoten 4,5 mg zink per 100 gram
Walnoten 3,4 mg per 100 gram
Pinda’s (pindakaas) 3,3 mg per 100 gram
Amandelen 2,4 mg per 100 gram

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene is 15 mg. Het maximum op een dag is 25 mg. 

Waarom is zink zo belangrijk voor de gezondheid?

Zink wordt gezien als een onmisbare mineraal. Het is een essentiële voedingsstof voor ons lichaam. Zelf maakt ons lichaam geen zink aan, waardoor we dit moeten halen uit voedingsstoffen. Dit zijn onder andere noten, maar ook bijvoorbeeld vlees, zuivel, brood en eieren. Het is een mineraal die ons immuunsysteem bevordert en bijvoorbeeld ook kan helpen bij het bestrijden van ziektes als corona. Zink heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Dit is waar zink allemaal goed voor is: 

  • Het in balans houden van hormonen
  • Verminderen van ontstekingen
  • Houdt de stofwisseling in balans
  • Voorkomt huidproblemen (zoals acne en een droge huid)
  • Bevordert de genezing van wonden
  • Zorgt voor goede werking van de zintuigen
  • Bevordert de spieropbouw

Een tekort aan zink kan zelfs zorgen voor vervelende symptomen, zoals diarree, verminderde weerstand, dunner wordend haar, verminderde eetlust en nog meer. Het is daarom belangrijk om genoeg zink via te krijgen via je voeding. 

Menu