Noten weken

Noten laten weken, waarom zou je dat eigenlijk doen? Velen van ons eten noten vanwege de vele voordelen die ze geven. Noten zijn namelijk een bron van mineralen en maken een belangrijk deel uit van de voedselpiramide. Een dagelijks handje noten kan al veel doen voor de gezondheid. Deze mineralen bommen zijn daarom ook een geliefde snack. Wat velen niet weten is dat rauwe noten ook ongewenste stoffen die een slecht effect hebben op de vertering en de opname van nutriënten. Daarvoor kan noten weken gunstig zijn. In deze blog lees je alles over de voordelen van noten weken en hoe je noten moet laten weken. 

Waarom noten laten weken?

In rauwe noten zitten fytinezuur en enzymremmers die kunnen zorgen voor wat ongewenste effecten in het lichaam. Noten bevatten bijvoorbeeld een enzymenlaagje aan de buitenkant van de noot en dit is moeilijk te verteren voor vele mensen. Hierdoor kan buikpijn of een opgeblazen gevoel ontstaan. Ook fytinezuur kan zorgen voor een ongewenst effect. Noten slaan fosfor op als fytinezuur wat zich gaat binden aan mineralen in de noten, zoals calcium, koper, zink en magnesium. Dit fytinezuur zorgt er zo voor dat ons lichaam de mineralen minder goed opneemt en wordt daardoor ook wel een antinutriënt genoemd. Het is daarom goed om dit fytine gehalte in de noten te verminderen, zodat het lichaam de mineralen beter op kan nemen. Door het weken van noten worden antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd, waardoor de noten dus beter verteerbaar worden. Ook vinden sommigen dat het weken van noten de smaak en textuur verbeterd. 

Hoe moet je noten laten weken?

Nu je weet waarom je je noten moet laten weken, vertellen we je graag hoe je dit dan precies doet. Ten eerste doe je de noten in een glazen of keramische bak. Vervolgens bedek je de noten met een oplossing van warm water en natuurlijk (zee)zout. Eventueel kan hier nog appelciderazijn of citroensap aan toegevoegd worden. Het water zorgt ervoor dat de enzymremmers geneutraliseerd worden en verhoogt daarbij de biologische beschikbaarheid van vele voedingsstoffen. Het zout zorgt ervoor dat de enzymremmers in de noten deactiveren. Het zure van het citroensap of appelciderazijn doet in weze hetzelfde. Je kunt de zout met het citroensap of appelciderazijn eventueel combineren met het zout. Let erop dat je per liter water een halve theelepel zout toevoegt en/of 1 theelepel citroensap of appelciderazijn toevoegt. 

Hoe lang moet je noten laten weken?

Binnen 4- 24 uur worden de meeste enzymremmers in de noten afgebroken. Het ligt er per noot aan hoe lang je dit moet laten weken. Over het algemeen geld hoe harder de noot, hoe langer laten weken. Wij maken een overzicht over hoe lang je iedere notensoort moet laten weken: 

Tijd Notensoort
Minimaal 8 uur Amandelen

Pistachenoten

Hazelnoten

4 tot 6 uur Pecannoten

Walnoten

2 tot 4 uur Cashewnoten

Macadamianoten 

Paranoten

 

Wat moet je doen met geweekte noten?

Na het weken moeten de noten goed afgespoeld worden. Vervolgens kun je de noten bewaren, maar het is het beste als je de noten zo snel mogelijk opeet. Geweekte noten zijn namelijk gevoeliger voor schimmels. Eet de noten dus zo snel mogelijk op of gebruik ze voor andere doeleinden. Mocht je de noten toch wat langer willen bewaren is het belangrijk om de noten te dehydrateren. Dit kan bijvoorbeeld door de noten met een lage temperatuur in een droogoven te plaatsen of een dehydrator.

Menu