Waarom noten duur?

Noten zijn een geliefde snack, maar kunnen best duur zijn. Een notenliefhebber heeft dit er wel voor over en de prijs verschilt ook per notensoort. Waarom zijn noten eigenlijk zo duur? Noten hebben ontzettend veel voordelen en de prijs van noten zou je niet tegen moeten houden deze aan te schaffen. Misschien helpt het om te weten waar deze prijs op gebaseerd is. Veel mensen vragen zich dit af en daarom zullen wij je dit uitleggen in deze blog!

Noten kweken is arbeidsintensief

Ten eerste zijn noten arbeidsintensief om te bereiden. Vele noten zijn bijvoorbeeld gekraakt, geroosterd, gezouten of gepeld. Al om al gebeurt er dus veel voordat de noten in de winkel liggen. Dit kost allemaal extra tijd en dat zit ook in de prijs van noten. 

Noten zijn schaars

Verder is het zo dat noten best wel schaars zijn. De oogst van noten per hectare is niet heel groot als je dit vergelijkt met peulvruchten bijvoorbeeld. Weersomstandigheden kunnen ook invloed hebben op deze oogst en daarom kunnen er soms nog minder noten overblijven. Daarbij is het zo dat de productie van noten ook niet opgeschroefd kan worden. Een boom is pas na 4 – 6 jaar productierijp, waardoor het dus heel lang duurt voordat noten uiteindelijk in de winkel liggen. De vraag is dus groter dan het aanbod. 

Transport van noten

Transport kan er ook voor zorgen dat de prijs van noten omhoog kan gaan. Noten komen vaak van ver en om ze naar Nederland te krijgen kost veel geld en tijd. Zo wordt de prijs dus weer opgeschroefd. 

Noten zijn moeilijk te bewaren

Noten kunnen snel bederven als je ze niet goed bewaart en ook dit heeft invloed op de prijs. Als de noten niet in een vacuüm verpakking zitten is het eigenlijk een tikkende tijdbom. Het is belangrijk om noten goed verpakt, donker en koel te bewaren. Wil jij weten hoe je noten moet bewaren? Lees dan ook de blog ‘hoe noten bewaren?’

Consumptie van noten stijgt

Niet alleen wij in het westen houden van noten, maar ook in de landen van herkomst stijgt de consumptie van noten. Zo blijven er minder noten over voor ons in Europa. Dit maakt noten dus nog schaarser en dus duurder. 

Menu