Wanneer zijn noten rijp?

Wil je zelf noten kweken of ben je benieuwd wanneer noten rijp zijn? Misschien weet je wel helemaal niet waar noten eigenlijk vandaan komen. Noten zijn een veel gegeten snack en heet ook vele voordelen voor de gezondheid. Toch vragen veel mensen zich waar noten vandaan komen en wanneer noten rijp zijn. Wij vertellen je er alles over in deze blog!

Waar komen noten vandaan?

Allereerst, waar komen noten eigenlijk vandaan? Noten groeien aan bomen. Het zijn gedroogde vruchten bedekt met vruchtwand. Dit is een harde, houtachtige schil, die meestal één noot bevat. Voorbeelden van veel geconsumeerde noten zijn amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, geen noten. Amandelen zijn officieel vruchten. Pinda’s en amandelen worden echter als noten beschouwd vanwege hun eigenschappen.

Wanneer worden noten geoogst?

Het verschilt per noot wanneer deze geoogst worden. Zodra noten rijp zijn is het eigenlijk tijd om ze te oogsten. Te laat oogsten vermindert het volume van de oogst, verlaagt de kwaliteit van de noten en verkort de houdbaarheid. Noten komen vanuit bomen en de noten die uit de boom zijn gevallen kun je oogsten. Het is niet de bedoeling om noten te plukken, want deze zijn nog niet rijp. Het hangt af van het soort boom dat je hebt en van je klimaat, maar je weet dat je noten klaar zijn om te oogsten wanneer de bolsters opdrogen en van groen naar bruin verkleuren. Zodra dit gebeurt, splijt de schil, waardoor de noot binnenin zichtbaar wordt. Het tijdstip van oogsten varieert enigszins naar gelang van de plaats. Hieronder bevindt zich een schema wanneer welke noot geoogst kan worden: 

 

Notensoort  Oogsttijd
Walnoten maart – april (zuidelijk halfrond)

september – november (noordelijk halfrond)

Pecannoten september – november (noordelijk halfrond)
Pistache noten augustus – september (noordelijk halfrond)
Amandelen maart – april (zuidelijk halfrond)

augustus – september (noordelijk halfrond)

Kastanjes augustus – september (noordelijk halfrond)
Cashewnoten februari – april (zuidelijk halfrond) 

september – november (noordelijk halfrond)

Pinda’s  april – mei (zuidelijk halfrond) 

september – oktober (noordelijk halfrond)

Hazelnoten juli – september (noordelijk halfrond)
Menu